Prowiant na rodzinny wyjazd pod namiot

Wyjazdy pod namiot oznaczają sporo rzeczy do zabrania. Jednak jedną z najważniejszych pozycji na liście zajmuje żywność i sprzęt, który umożliwi jej przyrządzanie. Wszystko też zależy od tego, jaki rodzaj wyjazdu planujemy. Jeśli zamierzamy stołować się w barach i restauracjach, to zagadnienie nie jest warte uwagi. Gdy jednak chcemy zakosztować prawdziwego życia namiotowego na łonie natury, warto przeczytać tych kilka wskazówek.

Samodzielne przygotowywanie jedzenia pod namiotem ma kilka zalet. Jest niewątpliwie atrakcją i odmianą od codzienności i nie ma co ukrywać, że takie biwakowe potrawy smakują zupełnie inaczej, a wielu tęskni potem za nimi przez cały rok. Drugą korzyścią jest fakt, że wyjazd pod namiot, na którym sami będziemy gotować, nie pochłonie wielkich pieniędzy. To doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy chcą latem wyjechać i wypocząć, ale nie mają zbyt wielkich funduszy. Trzeba też przyznać, że biwakowanie może dostarczyć znacznie więcej wrażeń niż kolejny wyjazd typu all inclusive, bo przecież baseny są wszędzie podobne, a i potrawy niewiele różnią się od siebie.

Przede wszystkim sprzęt

Wybierając się pod namiot i planując przygotowywanie posiłków we własnym zakresie, najlepiej zabrać ze sobą turystyczną kuchenkę lub grilla. To umożliwi nam przygotowywanie ciepłych posiłków, bo przecież nawet w upalne dni trzeba zjeść coś konkretnego, nie mówiąc już o tym, że na świeżym powietrzu wszystkim z reguły dopisuje większy apetyt.

Starajmy się zrezygnować z plastikowych talerzy, sztućców i innych naczyń. Dziś można zaopatrzyć się w świetne talerze aluminiowe, w fantastyczne miski z pokrywkami czy równie praktyczne deski do krojenia ze specjalnymi pojemnikami. Jako garnków można używać praktycznych menażek, a ich zestawy pozwalają na przygotowanie każdego dania. Cały sprzęt należy skompletować z wyprzedzeniem, aby potem starannie zaplanować to, co będziemy przyrządzać w biwakowej scenerii.

Żywność idealna na biwakowe wypady

Choćbyśmy nie wiem jak się starali, to pod namiotem nie da się przechować świeżej żywności zbyt długo. Niewiele tu pomoże turystyczna lodówka czy torba termiczna. Trzeba postawić na produkty w puszkach lub zawekowane w słoikach. Można wcześniej przygotować w domu chociażby gulasz czy gołąbki i zawekować to w słoikach, a na miejscu po prostu odgrzać w menażce. Warto zabrać też dania w puszkach. Trzeba jednak pamiętać, że po otwarciu takiej puszki jej zawartość musi zostać od razu zjedzona, bo inaczej reszta się zepsuje.

Wybierając się pod namiot, dobrze jest postawić na produkty suche, takie jak makaron czy ryż. Bez problemu przyrządzimy je na kuchence turystycznej i to na wiele sposobów. Na śniadania i kolacje świetnie zdaje egzamin chleb tostowy, sucharki czy wafle ryżowe. Dobrze sprawdzają się także wszelkie musli czy płatki owsiane, które wystarczy zalać wrzątkiem i od razu stają się pysznym posiłkiem.

Bardzo dobrze zaopatrzyć się także w sporą ilość warzyw, bo te całkiem łatwo można przechować nawet przez kilka dni. Pomidory, ogórki, rzodkiewki, papryka, pory, jabłka i inne ulubione warzywa to idealne produkty, z których w każdej chwili można przygotować pyszną sałatkę na kolację czy surówkę jako dodatek do obiadu.

Planując wyjazd, nie można zapomnieć o wodzie. Na łonie natury nie zawsze ma się dostęp do dobrej wody pitnej. Warto zatem zabrać ze sobą kilka dużych butelek wody mineralnej, która z pewnością przyda się do picia i przygotowywania potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek