Magia egzotycznych sosów

Wspaniale przygotowane mięsa na grillu, pieczenie, wędliny smakują jeszcze lepiej, gdy serwowane są w towarzystwie dobrych sosów. Podobnie ma się sprawa, jeśli chodzi o ryby, nie mówiąc już o pysznych sałatkach. Warto zatem do posiłków podawać sosy dobrze znane, a jeśli sięgniemy po te egzotyczne, to potrawy będą smakować wprost magicznie.

Porzućmy więc tradycyjne koperkowe lub czosnkowe sosy. Zrezygnujmy z niezdrowych keczupów czy musztard. Postawmy na oryginalne dodatki, które z dobrze znanych potraw wyczarują coś innego, coś co zachwyci wszystkich biesiadników. Wiele egzotycznych sosów wpływa doskonale na nasz organizm. Ułatwiają trawienie, obniżają cholesterol.

Sos limonkowo-imbirowy

Ten fantastyczny sos urzeka swoim smakiem i zapachem. Jest wprost idealny do białych mięs i ryb. Na organizm działa świetnie, bo wspomaga pracę wątroby, ułatwiając trawienie. Dobrze obniża poziom złego cholesterolu i reguluje krążenie krwi.

Sos można przygotować w kilka chwil. Wystarczy posiekać szalotkę i lekko przesmażyć ją na oliwie z dodatkiem odrobiny utartego imbiru i skórki z limonki. Ostatnim krokiem jest dodanie śmietany. Sól i pieprz pozwolą uzyskać właściwy smak.

Sos chimichurri

Sos chimichurri pochodzi z Ameryki Południowej. Uwielbiany jest przede wszystkim w Argentynie, w kraju, który uważany jest za królestwo najlepszych steków i dań przygotowywanych na grillu. Na świecie istnieje dziś wiele odmian tego sosu. Amerykanie bowiem dodają do niego kumin i kolendrę, Chińczycy pak-choi, a Włosi suszone pomidory.

Oryginalny przepis na sos chimichurri jest bardzo prosty. Wystarczy posiekać natkę pietruszki, świeże oregano i czosnek, a następnie dodać do tego nieco oliwy z oliwek, czerwonego octu winnego wraz papryki chili i odrobiną soli.

Sos z pasty tahini

Pasta tahini powstaje na bazie prażonego sezamu, który ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Jest on bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Sezam skutecznie wzmacnia odporność organizmu oraz reguluje pracę układu pokarmowego.

Sos przygotowuje się w banalny sposób. Pastę tahini należy wymieszać z wodą albo z jogurtem naturalnym, a następnie doprawić odrobiną soku z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. Taki sos to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Sos z syropu klonowego

Syrop klonowy pochodzi z Kanady i znany jest głównie jako dodatek do naleśników. Powstaje on z soku klonowego i jest bardzo zdrowym zamiennikiem cukru. Co ciekawe, jest znacznie mniej kaloryczny niż miód. To tradycyjny przysmak północnoamerykańskich Indian, który przebojem zdobył uznanie na całym świecie.

Syrop klonowy jest świetną bazą do sosu, który znakomicie wzbogaca smak zarówno drobiu, jak i żeberek. Sos przyrządza się, mieszając syrop klonowy z sosem sojowym i keczupem.

Sos z chilli

Miłośnicy ostrych smaków z pewnością pokochają sos z chilli. Kapsaicyna zawarta w tych ostrych papryczkach świetnie poprawia tempo przemiany materii i wpływa na szybsze spalanie tłuszczu. Aby skomponować taki sos, wystarczy wymieszać suszoną paprykę chilli z majonezem, z odrobiną limonki i kuminu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *