Nasze psiaki – czy warto dla nich gotować, czy lepiej wybrać gotową karmę?

Niektórym trudno wyobrazić sobie życie bez psa. To one towarzyszą ludziom, odwzajemniają uczucia, stając się dla wielu osób lekarstwem na samotność. Właściciele psów dbają o ich zdrowie, o codzienny komfort i starają się dogadzać im kulinarnie. Co jest lepsze dla domowego pupila – gotowa karma czy przysłowiowe „domowe obiadki”?

Zalety i wady gotowanych posiłków

Choć pies nie powinien jeść takich samych potraw jak jego właściciel, to po otwarciu puszki z karmą , człowiek chętnie zabiera się za gotowanie dla swojego ulubieńca. Oczywiście to wymaga czasu i wysiłku, ale przecież większość pragnie uszczęśliwić swojego pupila, serwując mu lepsze jedzenie niż to kupione w sklepie.

W dobie wszechobecnych konserwantów i sztucznych dodatków, które znajdują się w niemal wszystkich produktach spożywczych, przygotowując domowe jedzenie dla psa, ma się pewność, że zwierzak nie jest faszerowany przysłowiową „chemią”. Można też przygotowywać świeże posiłki, które z pewnością będą mu smakowały znacznie bardziej niż gotowa karma.

I choć do domowych posiłków używa się znanych składników, które można dowolnie komponować, to nie ma się pewności, czy takie dania dostarczą psu wszystkich składników niezbędnych dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji. Aby przygotowywać dobrze zbilansowane posiłki, trzeba posiąść szeroką wiedzę na ten temat. Jednak gdy się to uda, z pewnością domowe potrawy będą znacznie zdrowsze i smaczniejsze.

Producenci gotowych karm dla zwierząt dbają o to, aby zawierały one wszystko czego potrzebuje organizm czworonoga. Niestety, nie zawsze używają dobrych składników, a aby polepszyć walory smakowe i zapachowe, dodają mnóstwo sztucznych substancji, które zazwyczaj nie są obojętne dla zdrowia zwierzaka. W gotowej żywności znajduje się też wiele konserwantów, których zadaniem jest wydłużenie terminu przydatności karmy.

Podstawowe zasady przygotowywania posiłków dla psa

Rozpoczynając przygodę z gotowaniem dla psiaka, najpierw należy zapoznać się z listą potraw i produktów, których pies nie może jeść w ogóle. Na czele takiego spisu są potrawy z grilla i wszelkie marynowane mięsa. Zaraz za nimi kroczą wszelkie ostre papryki, awokado, czosnek, winogrona, pestki owoców, orzechy i wiele, wiele innych owoców i warzyw.

Kolejnym krokiem jest ustalenie indywidualnej, dziennej liczby posiłków i ich wielkości. Pod żadnym pozorem nie wolno przekarmiać psa. Jego otyłość, podobnie zresztą jak u człowieka, może wywołać wiele chorób, a wśród nich takie, które będą zagrażać życiu.

Przygotowując posiłki, wiele osób sądzi, że psy muszą jeść bardzo dużo mięsa, bo to w nim znajduje się wystarczająca ilość białka. To jest jednak najczęstszym błędem żywieniowym, bo nie docenia się białka z produktów odzwierzęcych i roślinnych. W pokarmie muszą znajdować się dozwolone dla psa warzywa i owoce, bo to one zapewnią odpowiednią porcję witamin i minerałów. Przed przystąpieniem do gotowania dla pupila warto skonsultować się z weterynarzem, który z pewnością udzieli cennych wskazówek.

Czy warto zatem gotować dla psa?

Jeśli można poświęcić na to odpowiednią ilość czasu i posiada się sporą wiedzę na temat żywienia czworonogów, to z pewnością warto podjąć się tego zadania. Czasami gotowanie staje się koniecznością, bo psiaki nie chcą jeść gotowych karm albo cierpią na szereg alergii pokarmowych. Trzeba też jednak pamiętać, że psy przyzwyczajają się do dobrego. Jeśli za jakiś czas człowiek znudzi się gotowaniem dla swojego pupila, to trudno będzie ponownie przyzwyczaić go do jedzenia karmy ze sklepowej półki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *