- 8
 - 1 godzina
 
				Składniki:
				
			- Oliwa z oliwek RUSTICA
 - 400 g ciecierzycy w puszce NOTRE JARDIN
 - ½ szklanki płatków owsianych
 - 1 czerwona cebula
 - 2 marchewki
 - 3 ząbki czosnku
 - Kawałek imbiru wielkości kciuka
 - Pęczek natki pietruszki
 - 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
 - 1 łyżeczka mielonego kuminu
 - ½ łyżeczki mielonej kolendry
 - ½ łyżeczki soli
 - 2 szczypty pieprzu
 - 2 szczypty cynamonu
 - 2 szczypty kardamonu
 
Składniki na sos:
- 2 puszki pomidorów NOTRE JARDIN
 - 1 cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - Sól
 - Pieprz
 - 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
 - 1 łyżeczka mielonego kuminu
 
Do podania:
- Kasza jaglana COMPTOIR DU GRAIN
 
					Sposób przygotowania:
				
				
- Piekarnik rozgrzać do 190 stopni
 - Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek oraz imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
 - Cebulę pokroić drobno. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę podsmażać z odrobiną soli na oliwie na średnim ogniu.
 - Do malaksera przełożyć płatki owsiane, marchewki, czosnek, imbir, cebulę i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dodać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Rozdrobnić wszystko niezbyt dokładnie, zbierając masę z brzegów miski w trakcie rozdrabniania. Masę przełożyć do miski i przemieszać wszystko razem.
 - Za pomocą dłoni formować małe kotleciki wielkości orzecha włoskiego i wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy wszystkie pulpeciki będą już gotowe, nasmarować dłonie oliwą z oliwek i jeszcze raz ukulać wszystkie pulpeciki tak, żeby były pokryte oliwę z każdej strony.
 - Pulpeciki piec około 20-25 minut.
 - W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Cebulę drobno posiekać Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę przełożyć cebulę z szczyptą soli i chwilę podsmażać. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Następnie dodać pomidory, przyprawy i gotować wszystko na małym ogniu ok. 15 minut, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje.
 - Pulpeciki podawać z sosem pomidorowym i ugotowana kaszą jaglaną.