Składniki:
				
			- 2 tabliczki (2x100g) gorzkiej czekolady 64% TABLETTE D’OR
 - 1 kostka (200g) masła (w temp. pokojowej)
 - 1 ½ szkl. cukru trzcinowego TEVA
 - 5 jaj WIODĄCA MARKA (w temp. pokojowej)
 - 6 łyżek + 1 łyżeczka przesianej mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 łyżeczki kakao
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - ¾ szkl. (ok. 150g) suszonej śliwki TABLIER BLANC
 
					Sposób przygotowania:
				
				- Rozgrzać piekarnik do temp. 160 st.C. Kwadratową foremkę 21×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dno i boki masłem, i oprószyć lekko mąką.
 - Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do metalowej miski. Ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą i rozpuścić czekoladę na parze (miska nie powinna dotykać wody).
 - Suszone śliwki pokroić na ćwiartki i oprószyć 1 łyżeczką mąki – wymieszać.
 - W osobnej misie utrzeć masło z cukrem na puch. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku, a następnie ekstrakt waniliowy, ostudzoną czekoladę, oraz 6 łyżek mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wmieszać suszone śliwki.
 - Masę przelać do foremki, wyrównać szpatułką. Piec w 160 st. C ok. 40 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien wyjść delikatnie wilgotny.
 - Ostudzić na kratce. Można oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.