Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej z groszkiem w sosie pesto

Składniki:
  • ok. 350 g filetów z kurczaka
  • sól i czarny pieprz Wiodąca Marka
  • 1 łyżka mąki Wiodąca Marka
  • 85 g szynki parmeńskiej Wiodąca Marka
  • 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Wiodąca Marka
  • 4 łyżki zielonego pesto Wiodąca Marka
  • 100 ml śmietany 30% lub 18% płynnej do sosów
  • bazylia świeża
Sposób przygotowania:
  1. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć włókna i kostki, każdą pierś przekroić w połowie na 2 części, grubszą część dodatkowo przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Lekko oprószyć solą morską (niezbyt dużo, bo szynka jest słona) i pieprzem, obtoczyć w mące i zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej.
  2. Groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą. Wrzucić na wrzątek i gotować 4 minuty, licząc od zagotowania się wody, do miękkości. Odcedzić.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i włożyć przygotowane piersi kurczaka w szynce. Smażyć przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty. Wlać śmietankę, dodać pesto i delikatnie przemieszać.
  4. Dodać groszek i po zagotowaniu odstawić z ognia. Posypać listkami bazylii i podawać na ugotowanym makaronie lub z młodymi ziemniakami.
  5. Można podawać z makaronem (szerokie wstążki) lub młodymi ziemniakami.
Polecamy