Królik wielkanocny – ciasto marchewkowe

Składniki:
  • 230 g tartej marchewki
  • 3 jajka z chowu ściółkowego WIODĄCA MARKA
  • 100 g cukru trzcinowego TEVA
  • 110 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 75 g mielonych migdałów
  • 40 g masła
  • 60 g rodzynek TABLIER BLANC
Krem:
  • 150 g białego serka kremowego
  • 250 g mascarpone LES CROISES
  • 100 g cukru pudru
Do dekoracji:
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 1 drażetka w kolorze różowym na nos
  • 2 cukierki na oczy (np.  rodzynki w czekoladzie)
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Jajka ubić z cukrem.
  3. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.
  4. Dodać mielone migdały i dokładnie wymieszać.
  5. Do suchych składników dodać jajka z cukrem, oraz tartą marchewkę i rodzynki.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
  7. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować cienką warstwą masła.
  8. Na tortownicę wyłożyć ciasto.
  9. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
  10. Mascarpone utrzeć z serkiem i cukrem pudrem. Nie ucierać zbyt długo, tylko do połączenia i napuszenia się składników.
  11. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Za pomocą kremu skleić połówki ciasta tak, żeby utworzyły półkole i ułożyć na paterze.
  12. Wyciąć kawałki ciasta na uszy ,obrócić i za pomocą kremu przykleić pionowo do ciasta tworząc uszy królika. Całość pokryć kremem, wyrównać i obsypać wiórkami kokosowymi. Z różowej drażetki utworzyć nos, a z czarnych oczy.
Polecamy