Mazurek różany

Składniki: Składniki na kruche ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 100 g masła schłodzonego LES CROISES
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% DELISSE
  • 1 żółtko
  Składniki na masę różaną:
  • 60 g śmietanki kremówki
  • 30 g mleka
  • 5 torebek herbaty z dzikiej róży z dodatkiem hibiskusa TISEA
  • 90 g białej czekolady TABLETTE D'OR
  Składniki na masę jogurtową:
  • 30 g oleju kokosowego NAT&VIE
  • 30 g białej czekolady TABLETTE D'OR
  • 30 g śmietanki kremówki
  • 80 g jogurtu greckiego DELISSE
  Dodatkowo:
  • płatki i pączki róż
  • pistacje TOKAPI
Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w malakserze i wyrobić. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć kształt pisanki. Z resztek ciasta zrobić wałek i przykleić go do brzegów ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
  3. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia.
  4. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa różana:

  1. Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę wymieszać z mlekiem, zalać herbatki i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć  z palnika i zostawić do namoczenia na kilka minut. Śmietanka powinna nabrać intensywnie różowego koloru. Odcedzić herbatki przez gazę, ponownie podgrzać  śmietankę i zalać nią czekoladę. Mieszać  do uzyskania gładkiej masy (zmieni kolor na fioletowy). Krem wylać na upieczony spód.

Masa jogurtowa:

  1. Jogurt grecki wyjąć  z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem kremu i odsączyć na sitku.
  2. Czekoladę drobno posiekać. Olej kokosowy roztopić, wymieszać ze śmietanką i podgrzać. Mieszanką oleju ze śmietaną zalać białą czekoladę i dokładnie wymieszać. Do przestudzonej masy dodać odsączony jogurt grecki i wymieszać. Gotową masę wylać na warstwę różaną. Schłodzić w lodówce.
  3. Udekorować płatkami i pączkami róż, oraz siekanymi pistacjami.
Polecamy