Pascha

Składniki:
  • 1,5 litra mleka świeżego 3,2%
  • 600 ml gęstej kwaśnej śmietany DELISSE
  • 6 jajek POLSKA KURKA
  • 1 laska wanilii
  • 150 g miękkiego masła LES CROISES
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 g rodzynek TABLIER BLANC
  • 100 g żurawiny TABLIER BLANC
  • 50 g płatków migdałów TABLIER BLANC
  • likier Cointreau
Sposób przygotowania:
  1. Rodzynki i żurawinę zalać likierem i odłożyć do nasączenia.
  2. Mleko wlać do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przeciąć na pół, wybrać ziarenka i dodać do mleka. Pozostałą część wanilii również dodać do mleka.
  3. Jajka zmiksować ze śmietaną na gładką masę i powoli wlewać na gotujące się mleko. Ponownie zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut,  co jakiś czas delikatnie mieszając.  Na powierzchni powinny pojawić się grudki sera.  Z masy wyjąć laski wanilii.
  4. Durszlak wyłożyć gazą złożoną 4 razy i przecedzić przez nią ser. Ser pozostawić na sicie na około2,5 godziny. Po tym czasie związać boki gazy i delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  5. Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodawać do niej ser, łyżka po łyżce, cały czas miksując do powstania gładkiej masy.
  6. Do masy dodać odsączone z likieru bakalie, płatki migdałów, skórkę z cytryny, oraz skórkę pomarańczową. I delikatnie wmieszać.
  7. Gotową masę przełożyć  do naczynia wyłożonego gazą. Może to być specjalna forma na paschę, lub zwykła doniczka.
  8.  Masę docisnąć, zawinąć boki gazy do środka i przykryć talerzykiem. Chłodzić całą noc w lodówce.
  9. Następnego dnia, zdjąć talerzyk. Do paschy przyłożyć paterę i obrócić formę do góry dnem. Delikatnie zdjąć gazę. Udekorować ulubionymi bakaliami i orzechami.
Polecamy