Składniki

  • 2 jajka POLSKA KURKA
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1/2 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego TEVA
  • 2 łyżki masła LES CROISES
Do podania:
  • jogurt grecki DELISSE
  • świeże owoce
  • listki mięty
  • cukier puder

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do piekarnika przełożyć 2 żeliwne patelnie o średnicy około 14 cm i porządnie je nagrzać.
  2. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Do miski dodać jajka i mleko i wymieszać. Następnie dodać sól i przesiać mąkę. Wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. Odstawić do odpoczęcia na 20 minut.
  3. Na rozgrzane patelnie wrzucić masło i rozprowadzić je po całej powierzchni. Na patelnie przelać masę naleśnikową i przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut.
  4. Upieczone naleśniki udekorować jogurtem naturalnym, owocami, listkami mięty, oprószyć wszystko cukrem pudrem.