Sałatka z kukurydzy i czarnej fasoli (wegański)

Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli NOTRE JARDIN
  • 1 puszka kukurydzy NOTRE JARDIN
  • 200 g pomidorków daktylowych
  • 100 g czarnych oliwek RUSTICA
  • 1 żółtka papryka
  • 1 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  Składniki na dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka miodu  NID D'ABEILLE
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • pęczek świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać.
  2. Pomidorki i oliwki przekroić na pół. Paprykę, awokado i czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Przygotować dressing. Czosnek obrać pokroić na plasterki, posypać solą i rozetrzeć nożem na pastę. W miseczce wymieszać razem oliwę, sok z limonki, miód, roztarty czosnek, drobno posiekaną papryczkę chilli i kolendrę. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. W dużej misce wymieszać razem wszystkie składniki sałatki z dressingiem.
  5. Odłożyć do lodówki na kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły.

 

Polecamy