Pieczona łopatka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów

Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Mięso umyć i obkroić z tłuszczu. Dokładnie natrzeć oliwą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką, czosnkiem, solą i pieprzem. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać winem, przykryć i piec przez około 2 godziny. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Sos z pieczenia zlać do rondelka, dodać pozostałe składniki sosu oprócz mąki, zagotować. […]

Czytaj dalej…

Kremowa zupa z ravioli

W dużym garnku, na średnim ogniu rozpuścić masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Chwilę podsmażać aż czosnek i cebula zmiękną. Kostki bulionowe rozpuścić w 1 litrze wody. Powstałym bulionem zalać cebulę i czosnek. Dodać pomidory, fasolkę, śmietankę, parmezan, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Zagotować i zmniejszyć ogień. W międzyczasie […]

Czytaj dalej…

Burgery z ciecierzycy z camembertem

Przygotować burgery z ciecierzycy: Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Wyłożyć na blaszkę, skropić oliwą, oprószyć solą, wymieszać. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (ok. 30minut). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, podsmażyć czosnek z cebulą na średnim ogniu, aż się zeszklą. Następnie dodać wszystkie […]

Czytaj dalej…

Gulasz z boczkiem

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Duży garnek żaroodporny postawić na ogniu, dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć do momentu, aż boczek zrobi się chrupiący. Boczek przełożyć na talerzyk. W garnku pozostawić tylko 2 łyżki tłuszczu z boczku. Mięso wołowe pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Połowę mięsa przełożyć do garnka i obsmażać na dużym […]

Czytaj dalej…

Biała kiełbasa w cieście francuskim

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 10 równych prostokątów. Każdy prostokąt posmarować musztardą francuską. Białe kiełbasy przekroić w poprzek na pół. Połówki kiełbasek zawinąć w kawałki ciasta, zlepiając brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Posypać sezamem, czarnuszką i kminkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek