Składniki:
				
			- 500 g miodu NID D'ABEILLE
 - 400 g cukru
 - 250 g masła LES CROISES
 - 3 jajka WM
 - 3 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1 kg masła LES CROISES
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 80 g przyprawy do piernika
 - 2 garści posiekanych orzechów włoskich TABLIER BLANC
 
- 900 g powideł śliwkowych
 - 300 g czekolady gorzkiej BIO VILLAGE
 - 60 g masła
 - płatki migdałów
 - posiekane orzechy włoskie
 
					Sposób przygotowania:
				
				- 6 tygodni przed świętami przygotować ciasto na piernik:
 - Miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania i rozpuszczenia się składników. Odstawić do ostudzenia.
 - Do mleka dodać sodę oczyszczoną i wymieszać.
 - Kiedy masa się ostudzi, przełożyć ją do misy miksera, stopniowo dodawać mąkę, jajka, mleko z sodą, sól posiekane orzechy oraz przyprawę do piernika. Wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 4 tygodnie.
 - Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40×25 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut.
 - Gotowe blaty wystudzić a następnie przełożyć powidłami. Wierzch przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć równomiernie i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.
 - Po tym czasie obciąć brzegi piernika i pokroić na 3 podłużne kawałki.
 - Przygotować polewę. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą oblać pierniki. Posypać płatkami migdałów i posiekanymi orzechami.