- 5
 - 40 minut
 
				Składniki:
				
			- 400 g dyni piżmowej
 - 4 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
 - 2 łyżeczki kminku
 - 1 puszka soczewicy NOTRE JARDIN
 - 1 cebula czerwona
 - 2 litry bulionu warzywnego
 - 80 g kaszy gryczanej niepalonej
 - 200 g świeżego szpinaku
 - Sok i skórka z 1 cytryny
 - Sól
 - Pieprz
 
Do podania:
- Jogurt grecki DELISSE
 
					Sposób przygotowania:
				
				
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
 - Dynię obrać i pokroić w kostkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić 2 łyżkami oliwy i oprószyć solą. Piec około 20 -25 minut do zarumienienia.
 - W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć 2 minuty. Następnie dodać kaszę, zalać bulionem i gotować 7 minut.
 - Połowę z upieczonej dyni dodać do garnka, a drugą połowę rozdrobnić za pomocą widelca i również dodać do garnka. Dodać soczewicę odsączoną z zalewy oraz szpinak. Gotować 3 minuty.
 - Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać kminek oraz skórkę z cytryny.
 - Gotową zupę przelać do misek, podawać z jogurtem greckim.