Burgery z buraków i kaszy jaglanej

Składniki: Składniki na burgery:
  • 3 średnie buraki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (2 do pieczenia buraków, 1 do masy) RUSTICA
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego RUSTICA
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki płatów chilli
  • 1/2 łyżeczki soli RUSTICA
Składniki na sos z awokado:
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z ok. 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól RUSTICA
Składniki na pieczone bataty:
  • 1 duży batat
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • sól RUSTICA
Dodatkowo:
  • 5 bułek pełnoziarnistych
  • 5 łyżeczek majonezu RUSTICA
  • ostry sos piri piri MARCA GUIA
  • sałata
  • kilka garści świeżej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Buraki obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą i piec przez 30 minut.
  3. Buraki wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
  4. Buraki przełożyć do blendera i rozdrobnić, ale nie bardzo drobno, ale tak, żeby zostały większe chrupiące kawałki.
  5. Buraki przełożyć do dużej miski i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była zbyt lejąca dodać więcej bułki tartej.
  6. W dłoniach uformować pięć „kotletów” i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Bataty pokroić na około 1 cm plastry, wyłożyć na blachę obok burgerów skropić delikatnie oliwą i oprószyć solą.
  8. Burgery i bataty piec około 30 minut. W połowie czasu pieczenia przełożyć burgery na drugą stronę.
  9. Miąższ awokado przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i sól. Ugnieść wszystko razem widelcem. Na czas pieczenia burgerów pozostawić w sosie pestki awokado, żeby sos nie sczerniał.
  10. Kiedy burgery i bataty będą już upieczone. Bułki przekroić na pół i opiec przez chwilę w piekarniku.
  11. Dół bułki posmarować majonezem, dodać kilka kropel ostrego sosu pir piri, położyć liść sałaty, na to „kotlety” z buraków, posmarować sosem z awokado, przykryć kilkoma plasterkami batatów, posypać natką pietruszki i przykryć górną częścią bułki.
  12. Przygotować w ten sposób wszystkie burgery.
Polecamy