- 7 jajek POLSKA KURKA
- 900 g sera mielonego trzykrotnie
- 1,5 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 250 g borówki amerykańskiej + 2 łyżki cukru
- 220 ml kwaśnej śmietany DELISSE
- 1 łyżka cukru drobnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.2. Borówki rozmrozić, część odłożyć do dekoracji, resztę zblendować z cukrem na gładką masę.
3. Wszystkie składniki na sernik, oprócz borówek i składników na masę śmietanową wymieszać za pomocą miksera. Nie mieszać zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy.
4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do tortownicy. Na masę serową za pomocą łyżki nakładać masę borówkową. Za pomocą patyczka delikatnie wymieszać obie masy.
5. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
6. W międzyczasie przygotować warstwę śmietanową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i rozprowadzić na gorącym serniku. Ponownie włożyć sernik do piekarnika i piec jeszcze 10 minut.
7. Po tym czasie delikatnie otworzyć drzwiczki piekarnika i w taki sposób studzić sernik. Kiedy sernik będzie już ostudzony przełożyć go do lodówki najlepiej na całą noc.
8. Gotowy sernik udekorować borówkami i listkami mięty.