Sałatka z serem kozim, burakami i winegretem

Składniki:
  • 1 opakowanie sera koziego Saite Maure Les Croises Wiodącej Marki
  • 1 duży burak
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1/2 szalotki
  • ½ awokado
  • 1/3 szklanki żurawiny suszonej Tablier Blanc Wiodącej Marki
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich Tablier Blanc Wiodącej Marki
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek Rustica Wiodącej Marki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego Rustica Wiodącej Marki
  • 6 grzanek szwedzkich Wiodącej Marki
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  2. Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry, delikatnie posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek i piec przez 30 minut, aż zmiękną. Ostudzić i pokroić w półplasterki.
  3. Ser pokroić w cienkie plastry.
  4. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.
  5. Szalotkę drobno posiekać. Awokado obrać, pokroić w plasterki.
  6. W szklance wymieszać oliwę z oliwek, miód, ocet balsamiczny, aż powstanie gęsty sos.
  7. Do miski włożyć buraki, sałatę, szalotkę, żurawinę, orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać z sosem. Na wierzchu ułożyć plastry sera i plastry awokado. Podawać z grzankami szwedzkimi.

 

Polecamy