Składniki

  • 2 łyżka masła LES CROISES
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 opakowane gnocchi TURINI
  • 400 g krewetek
  • 2 cytryny
  • 200 g szpinaku
  • ser Grano Padana LES CROISES
  • świeża bazylia
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Krewetki oczyścić, zostawiając ogonki.
  2. Na dużej głębokiej patelni podgrzać 1 łyżkę masła z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz włożyć krewetki, oprószyć solą i smażyć około 2 minut z każdej strony.
  3. Usmażone krewetki zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię dołożyć jedną łyżkę masła, oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażyć około minuty, uważając by nie przypalić.
  4. Dodać bulion, śmietankę i gnocchi. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 5 minut, aż gnocchi będą miękkie. Dodać sok i skórkę z 1 cytryny.
  5. Następnie dodać szpinak i smażyć około minuty, aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Dodać z powrotem krewetki na patelnię.
  6. Zdjąć z ognia, dodać świeże listki bazylii i posypać serem. Podawać z kawałkami cytryny.