Sałatka z truskawkami i szpinakiem

Składniki:
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 400 g truskawek
  • 3/4 szklanki orzechów pekan TABLIER BLANC
  • 100 g sera feta LES CROISES
  Składniki dressingu:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego z Modeny RUSTICA
  • 4 łyżki oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU
  • 1 1/2 łyżki miodu NID D'ABEILLE
  • 1/2 łyżki musztardy Dijon RUSTICA
  • 1 1/2 łyżki maku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Truskawki obrać z szypułek i pokroić na 4 części. Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i posiekać.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dressingu dokładnie razem wymieszać.
  3. Na dużym półmisku ułożyć szpinak, kawałki truskawek, posypać orzechami pekan i rozkruszyć ser feta. Polać dressingiem.
Polecamy