Składniki

  • 8 średnich papryk
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g wołowiny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego RUSTICA
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 150 g ryżu basmati długoziarnistego COMPTOIR DU GRAIN
  • 6 daktyli TABLIER BLANC
  • garść orzeszków pinii TABLIER BLANC
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Odciąć górną część z papryk na pokrywki. Usunąć gniazda nasienne.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso rozdrobnić widelcem i od razu dodać czosnek, zioła prowansalskie, pomidory,  passatę oraz koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Przyprawić obficie solą i pieprzem.  Zdjąć z patelni i zostawić na chwilę do przestudzenia.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  4. Do mięsa wmieszać surowy ryż, posiekane daktyle, orzeszki pini, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Skropić oliwą  i dokładnie wymieszać.
  5. Farsz nałożyć do papryk i przykryć. Ułożyć na formie do pieczenia. Piec około 70 minut.