Składniki

Składniki na ciasto:
  • 1 duży batat
  • około 80 g mąki owsianej
  • około 60 gram mąki migdałowej
  Dodatki do pizzy:
  • sos pomidorowy z bazylią TRADITIONI D'ITALIA
  • czarne oliwki RUSTICA
  • mozzarella LES CROISES
  • zielona papryka
  • pomidory
  • cukinia
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

  1. Batat ponakłuwać widelcem. Przełożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut.
  2. Przekroić na pół sprawdzić czy jest miękki i odstawić do wystudzenia.
  3. Batat rozgnieść widelcem, dodać obie mąki i wymieszać. Gdyby ciasto było za luźne dodać więcej mąki migdałowej lub owsianej.  Ciasto podsypać mąką z dwóch stron i cienko rozwałkować.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć batatowy spód od pizzy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.
  5. Upieczony spód posmarować sosem pomidorowym. Sos przykryć mozzarellą. Na wierzchu ułożyć dodatki: pomidory, czarne oliwki, kawałki cukinii i papryki.
  6. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 10 minut w tej samej temperaturze.
  7. Upieczoną pizzę udekorować świeżymi listkami bazylii.