Tarta szpinakowa na kruchym spodzie

Składniki:
  • 1 op. kruchego ciasta Wiodącej Marki (słone)
  • 1 op. (250g) sera ricotta Les Croises Wiodącej Marki
  • 2 jajka Wiodącej Marki
  • 200g mrożonego szpinaku Notre Jardin Wiodącej Marki (nie trzeba wcześniej rozmrażać)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1½ łyżeczki  przyprawy curry
  • szczypta pieprzu Rustica Wiodącej Marki (do smaku)
  • sól (do smaku)
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st.C. Przygotować foremkę kwadratową 20x20cm, lub okrągłą o średnicy 21cm (można wyłożyć dno papierem do pieczenia).
  2. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, włożyć szpinak, polać 1 łyżką gorącej wody i często mieszając, smażyć na niewielkim ogniu kilka minut, do momentu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi, a woda wyparuje.
  3. Do gorącego szpinaku dodać czosnek i 1 łyżeczkę curry i krótko podsmażyć (ok. 1 min.). Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
  4. Foremkę wyłożyć ciastem (dno i boki), nakłuć widelcem w kilku miejscach, a nadmiar ciasta odciąć. Wstawić do piekarnika na ok. 10 min. i podpiec na biało.
  5. W międzyczasie w dużej misce rozkłócić jajka, dodać ricottę, oraz ½ łyżeczki curry. Wmieszać ostudzony szpinak i doprawić masę do smaku solą i pieprzem.
  6. Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie masę szpinakową. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 min., aż masa się zetnie (patyczek włożony w środek tarty powinien pozostać suchy).
  7. Podawać na ciepło lub na zimno.

 

Polecamy