Składniki:
Składniki na falafele:
- 400 g suchej ciecierzycy NOTRE JARDIN
- 2 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sody TABLIER BLANC
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu RUSTICA
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/3 łyżeczki cynamonu RUSTICA
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki kolendry
- Olej do smażenia RUSTICA
- Tortille pszenne TABLES DU MONDE
- 1 awokado
- ogórek zielony
- czerwona cebula
- świeża kolendra
- roszponka
- ulubiony sos
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody. Namoczyć przez noc.
- Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę, czosnek i sodę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Wymieszać.
- Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na talerz. Rozgrzać olej, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony.
- Falafele podawać z warzywami i ulubionym sosem w tortillach pszennych.