Gofry z ricottą i łososiem wędzonym

Mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Odstawić na 5 – 10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą, sztywną pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Nakładać ciasto do gofrownicy i piec […]

Czytaj dalej…

Pieczony camembert z winogronem i orzechami

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser odwinąć z opakowania i przełożyć do drewnianych okręgów. Górę sera naciąć w kratkę. Posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć gałązkami tymianku. Oliwę z oliwek, ocet i miód wymieszać razem. Dodać winogrona i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około […]

Czytaj dalej…

Śledzie z jabłkiem

Filety śledziowe pokroić na około 3 cm kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Jabłko pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z majonezem, przyprawić. Powstały sos wymieszać ze śledziami, cebulą i jabłkiem. Posypać szczypiorkiem, lub koperkiem. […]

Czytaj dalej…

Sałatka makaronowa

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, pozostawić do ostygnięcia. Szynkę i ser feta pokroić w kostkę. Warzywa konserwowe odcedzić na sicie. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Musztardę, majonez i jogurt, wymieszać razem i dodać do pozostałych składników. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. […]

Czytaj dalej…

Roladka drobiowa z jajkiem

3 jajka ugotować na twardo. Po ostygnięciu,  pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę.  Zeszklić na patelni na odrobinie oleju, odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, jajko, bułkę tartą i natkę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Nagrzać piekarnik do 210 stopni. Żółty ser tarty i pokrojone w […]

Czytaj dalej…

Rolada paprykowa z kozim serem, orzechami i rukolą

Piekarnik rozgrzać  do 170O C. Brzegi i dno formy ok. 30x24x6 cm wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka i odstawić. Do blendera przełożyć żółtka, dodać paprykę i oliwę, zmiksować. Dodać  obie mąki, proszek do pieczenia, mieloną paprykę, sól i pieprz, wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto […]

Czytaj dalej…

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i szczypiorkiem

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucić plasterki czosnku i podsmażać kilka minut (należy uważać aby nie przypalić czosnku, ponieważ przypalony czosnek będzie gorzki!) Dorzucić szpinak, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Kiedy listki „zwiędną” zdjąć z ognia. Formę na muffiny posmarować delikatnie oliwą z […]

Czytaj dalej…

Jaglanka z pieczonymi gruszkami

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie a następnie przelać wrzątkiem. Przełożyć do rondelka, zalać napojem migdałowym, dodać cukier, cynamon i sól. Zagotować, a następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 10-15 minut. Zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze około 5 minut, żeby kasza napęczniała. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Gruszki przekroić na […]

Czytaj dalej…

Ciastka owsiane z dżemem

Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wysmarować cienką warstwą oleju i odstawić. Wszystkie składniki oprócz dżemów przełożyć do misy blendera i wymieszać, aż powstanie kulka ciasta. (Ciasto można również wyrobić ręcznie: posiekać masło z suchymi składnikami, a następnie szybko, ale krótko wyrobić). Do formy na muffiny nakładać porcję ciasta wielkości orzecha […]

Czytaj dalej…

Burgery z buraków i kaszy jaglanej

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Buraki obrać, pokroić w grubą kostkę, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą i piec przez 30 minut. Buraki wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Buraki przełożyć do blendera i rozdrobnić, ale nie bardzo drobno, ale tak, żeby zostały większe chrupiące […]

Czytaj dalej…

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek