Kostkę bulionową rozpuścić w 500 ml wody i zagotować. W bulionie ugotować obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Kiedy marchewka będzie już miękka, dorzucić oczyszczone filety rybne i gotować około 2 minut. Przelać bulion przez sitko, oddzielając marchewkę i rybę od bulionu. Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody i odłożyć do napęcznienia. Po 5 […]
Kategoria przepisów: Przekąska
Sałatka zakąskowa
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów, odłożyć do ostudzenia. Do miski wrzucić pokrojony w kostkę ser mozzarella i feta. Dodać odsączone z zalewy i przekrojone na pół oliwki, marynowany czosnek pokrojony w plasterki, pieczarki przekrojone na ćwiartki, małe ogórki konserwowe przekrojone na pół i suszone pomidory pokrojone w plasterki. Dodać bazylię, oregano, oraz ostudzone płatki […]
Śledź pod pierzynką
Buraczki ugotować do miękkości. W osobnym garnku ugotować marchewki, również do miękkości. Warzywa obrać i zatrzeć na tarce, odkładając je do osobnych miseczek. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jajka zetrzeć na tarce. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Majonez wymieszać z jogurtem. W niewielkich szklankach przygotować porcje sałatek. Wszystkie składniki należy układać po kolei. Na dnie […]
Bruschetta z fetą i bekonem
Ser feta wymieszać razem z serkiem kremowym i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bagietkę pokroić na plasterki. każdy kawałek za pomocą pędzelka posmarować oliwą i opiec w piekarniku. Pomidorki umyć i przekroić na pół, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą. Piec przez chwilę w piekarniku […]
Jajka marynowane w buraczkach
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek. W dużym słoiku wymieszać dokładnie składniki marynaty i włożyć do niej jajka. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na 12 -godzin do 3 dni. Im dłużej jajka będą w marynacie, tym intensywniejszy kolor jajek otrzymamy. Po tym czasie wyjąć jajka z marynaty, umyć i przekroić na […]
Biała kiełbasa w cieście francuskim
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 10 równych prostokątów. Każdy prostokąt posmarować musztardą francuską. Białe kiełbasy przekroić w poprzek na pół. Połówki kiełbasek zawinąć w kawałki ciasta, zlepiając brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Posypać sezamem, czarnuszką i kminkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. […]