Zupa norweska z łososiem i ziemniakami

  • 4
  • 30 minut
Składniki:
  • 1,5 litra bulionu rybnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 marchewka
  • 1 kawałek pora (tylko biała część)
  • 3 ziemniaki
  • 500 g łososia
  • ¾ szklanki śmietanki 30% BIO VILLAGE
  • pęczek koperku
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
Sposób przygotowania:

1.W dużym garnku z nieprzywierającym dnem rozgrzać masło i oliwę.

2. Wrzucić pokrojony w plasterki por i smażyć na średnim  ogniu kilka minut. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę smażyć i zalać bulionem.

3. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż ziemniaki i marchewki będą miękkie. Dodać rybę bez skóry pokrojoną w kostkę. Gotować kilka minut.

4. Odlać ½ szklanki zupy, dodać śmietankę i wymieszać. Dodać do zupy, zdjąć z ognia. Dodać posiekany koper, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Polecamy