Jajka ugotować na twardo. Ugotowana jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Do żółtek dodać suszone pomidory, kozi ser, majonez, zioła prowansalskie i zmiksować na jednolitą masę. Przyprawić solą. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i faszerować nią połówki białek. Przyprawić pieprzem i udekorować świeżym tymiankiem. […]
Kategoria przepisów: Przekąska
Sałatka z łososiem, paluszkami krabowymi i jajkiem
Łososia skropić cytryną, oliwą, oprószyć delikatnie solą i upiec. Jajka ugotować na twardo. Paluszki krabowe pokroić w plasterki. Salatę lodową umyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu ułożyć sałatę lodową. Na to ogórki, kawałki upieczonego łososia, paluszki krabowe i ćwiartki jajek. Skropić cytryną. Czosnek zetrzeć na tarce. Dodać […]
Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi
Makaron ryżowy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paluszki krabowe pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek drobno posiekać. Dodać majonez i jogurt naturalny. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. […]
Zapiekane jajka z szynką parmeńską
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Za pomocą pędzelka wysmarować kokilki oliwą. Na spód kokilek wyłożyć cheddar i po jednym plasterku szynki. Do każdej kokilki wbić po dwa białka. Na wierzch ułożyć oliwki i pomidorki. Piec 10 minut. Po tym czasie dodać żółtka i piec około 3 minut. Upieczone jajka posypać serem Grana Padano, dodać po […]
Sałatka meksykańska
Ser żółty zetrzeć na tarce. Fasolę, kukurydzę i ananasy odsączyć z zalewy. Por drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Do przygotowanych składników dodać majonez. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Udekorować natką pietruszki. […]
Sałatka z paluszkami krabowymi
Ryż ugotować. Ogórki obrać, przekroić na pól i wydrążyć pestki, pokroić w kostkę. Paluszki krabowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Dodać majonez i jogurt. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin, żeby smaki […]
Tatar ze śledzia
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec paprykę w całości około 20 minut aż skórka zacznie robić się czarna. Po tym czasie paprykę przełożyć do szklanej lub metalowej miski i przykryć talerzykiem, odstawić na 15 minut. Po tym czasie paprykę obrać ze skóry i pozbawić gniazda nasiennego. Obraną paprykę drobno pokroić. Jajka ugotować na twardo, ugotowane […]
Kompot wigilijny z suszonych owoców
Suszone owoce wypłukać, przełożyć do dużego garnka zalać wodą, dodać cynamon, goździki, anyż i wanilię. Odstawić na 3 godziny. Po tym czasie dodać skórkę otartą z cytryny i pomarańczy, oraz miąższ. Kompot zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu dodać miód do smaku. Kompot podawać gorący lub zimny, według […]
Sałatka jarzynowa z buraczkami i śledziem
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera ugotować do miękkości. Odstawić do ostudzenia. W osobnym garnku ugotować buraczki. Ugotować jajka na twardo Ugotowane warzywa obrać i pokroić w kostkę. Jajka również obrać i pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do dużej miski. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, ogórki kiszone również pokroić w kostkę. Filety śledziowe odsączyć z […]
Carpaccio z łososia
Łososia pokroić na plastry i ułożyć na dużym talerzu. Ogórka kiszonego, cebulę oraz szczypiorek drobno posiekać. Posypać łososia. Łososia skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, przyprawić świeżo mielonym pieprzem. […]