Sałatka z truskawkami i szpinakiem

Truskawki obrać z szypułek i pokroić na 4 części. Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dressingu dokładnie razem wymieszać. Na dużym półmisku ułożyć szpinak, kawałki truskawek, posypać orzechami pekan i rozkruszyć ser feta. Polać dressingiem. […]

Czytaj dalej…

Gnocchi z krewetkami i szpinakiem

Krewetki oczyścić, zostawiając ogonki. Na dużej głębokiej patelni podgrzać 1 łyżkę masła z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz włożyć krewetki, oprószyć solą i smażyć około 2 minut z każdej strony. Usmażone krewetki zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię dołożyć jedną łyżkę masła, oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażyć około minuty, uważając by nie przypalić. Dodać […]

Czytaj dalej…

Chłodnik z ogórka

Ogórki obrać, przeciąć na pół i pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Dodać awokado, czosnek, szalotki, skórkę z limonki, świeżą kolendrę. Zacząć rozdrabniać. Kiedy składniki będą już rozdrobnione, dodać jogurt, sok z limonki, ocet jabłkowy i oliwę. Rozdrobnić na gładki krem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik schłodzić w lodówce […]

Czytaj dalej…

Filety z kurczaka w sosie pomidorowym

Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić czosnek i podsmażać około 1 minuty, dodać pomidory w puszcze i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną tworząc gęsty sos. Filety przekroić wzdłuż, tworząc cienkie płaty. Rozbić je tłuczkiem do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić […]

Czytaj dalej…

Pizza z batata

Batat ponakłuwać widelcem. Przełożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni przez około 70-80 minut. Przekroić na pół sprawdzić czy jest miękki i odstawić do wystudzenia. Batat rozgnieść widelcem, dodać obie mąki i wymieszać. Gdyby ciasto było za luźne dodać więcej mąki migdałowej lub owsianej.  Ciasto podsypać mąką z dwóch stron i cienko rozwałkować. […]

Czytaj dalej…

Papryka faszerowana ryżem i wołowiną

Odciąć górną część z papryk na pokrywki. Usunąć gniazda nasienne. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Usmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać mięso rozdrobnić widelcem i od razu dodać czosnek, zioła prowansalskie, pomidory,  passatę oraz koncentrat. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Przyprawić obficie solą i pieprzem.  Zdjąć z patelni i zostawić na […]

Czytaj dalej…

Makaron z pesto, szparagami i kurczakiem

Makaron ugotować al dente. Szparagi pozbawić zdrewniałych łodyg i ugotować, tak żeby nadal były chrupiące i jędrne. Kurczaka przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Kurczaka grillować na patelni grillowej. 4-6 minut z jednej strony i tyle samo czasu z drugiej strony. Odstawić na kilka minut. Następnie pokroić w plasterki. Do miski przełożyć ugotowany makaron, kawałki […]

Czytaj dalej…

Sałatka z łososiem, boczkiem, jajkami i serem gorgonzola

Łososia oddzielić od skóry. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na chrupiąco na rozgrzanej patelni. Jajka ugotować na półtwardo. Wymieszać wszystkie składniki dressingu razem i przyprawić. Awokado pokroić w plasterki i skropić cytryną. Pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę. Na dużym półmisku ułożyć mix sałat, oraz wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Skropić dressingiem i […]

Czytaj dalej…

Zupa meksykańska

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę dodać mięso mielone i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć rozgniatając mięso na patelni. Kiedy mięso i cebula będą usmażone dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać pomidory w puszce, bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na […]

Czytaj dalej…

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać plasterki czosnku i smażyć około 1 minuty, dodać pomidory i przyprawy. Gotować pod przykryciem około 10 minut, aż sos stanie się gęsty i bardziej jednolity. Do naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu pomidorowego i dodać śmietankę. wymieszać. Gnocchi przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Gnocchi wyłożyć na sos pomidorowy, na to […]

Czytaj dalej…